Boeken en meer
Voor de blogs op deze website duik ik opnieuw de 'boeken' in. Enerzijds boeken/artikelen uit mijn (digitale) boekenkast die ik opnieuw ga lezen, anderzijds nieuwe boeken, video's, podcasts, artikelen et cetera. Op deze pagina komt hiervan binnenkort een overzicht.
Video's

Aflevering 'Kennismakers': Hoe werkt je brein je tegen als je goede voornemens hebt?
Ongeveer 95% van ons gedrag doen we onbewust en 5% van ons gedrag is bewust gedrag. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) noemt in 'Kennismakers' ons onbewuste en bewuste gedrag ons oerbrein en ons menselijk brein. Met aansprekende voorbeelden en experimenten met het publiek wordt in deze aflevering op een toegankelijke manier uitgelegd hoe onze hersenen precies functioneren en hoeveel overwicht ons oerbrein heeft. Zo wordt uitgelegd hoe ons oerbrein ervoor zorgt dat we op een feestje de voorkeur hebben voor bitterballen in plaats van bloemkoolroosjes (zie ook blog #4).

Nieuwe gewoonte aanleren? Da's best lastig...
Deze video over 'omgekeerd fietsen' illustreert perfect hoe moeilijk het is om gewoontegedrag te veranderen en nieuw gedrag aan te leren (zie ook blog #2).
Boeken

Het slimme onbewuste - Denken met gevoel
Auteur: Ap Dijksterhuis
Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte?
We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn.
Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op een humoristische en heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt (zie ook blog #2).