#4 | Hoe werkt je brein je tegen als je goede voornemens hebt?

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 14:07

Ik werd door ‘google’ geattendeerd op een aflevering van ‘Kennismakers’ waarin klinisch psycholoog Elke Van Hoof (Vrije Universiteit van Brussel) op een zeer toegankelijk manier uitlegt waarom we het zo moeilijk vinden om vast te houden aan goede voornemens. Deze aflevering geeft een goed beeld van de werking van ons brein en waarom we dingen doen die we eigenlijk niet willen doen. De aflevering werd begin van dit jaar uitgezonden door de Belgische zender VRT maar is nu terug te kijken op YouTube. Absoluut een aanrader!

In blog #2 zagen we dat we ons gedrag kunnen we indelen naar gedrag dat we bewust en gepland doen en gedrag dat we onbewust en automatisch doen. Een voorbeeld van onbewust en automatisch gedrag is autorijden. Bij deze activiteit moeten we veel dingen tegelijkertijd verrichten zoals gas geven, sturen, richting aangeven, schakelen, op het verkeer om ons heen letten, kijken naar bewegwijzering et cetera. En vaak voeren we ook nog een gesprek met een medepassagier. Dit lukt ons omdat we de activiteiten verrichten op de volautomatische piloot.

Ongeveer 95% van ons gedrag doen we onbewust. Maar 5% van ons gedrag is bewust gedrag. Tevens zagen we dat ons bewustzijn allerminst de baas is in ons brein. We zien onszelf als rationele wezens, maar de meeste beslissingen nemen we onbewust.

Het oerbrein en het mensenbrein

Klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) noemt in 'Kennismakers' ons onbewuste en bewuste gedrag ons oerbrein en ons menselijk brein. Van Hoof: "Het oerbrein werkt op automatische piloot en beheerst ons leven als iets snel en instinctief moet gaan. Het regelt ook alles wat te maken heeft met emoties en gevoelens. Het mensenbrein komt dan weer in actie wanneer we weloverwogen beslissingen willen nemen, wanneer we ons ‘gezond verstand’ willen gebruiken."

Met aansprekende voorbeelden en experimenten met het publiek wordt in deze aflevering op een toegankelijke manier uitgelegd hoe onze hersenen precies functioneren en hoeveel overwicht ons oerbrein heeft. Zo wordt uitgelegd hoe ons oerbrein ervoor zorgt dat we op een feestje de voorkeur hebben voor bitterballen in plaats van bloemkoolroosjes.

Na het bekijken van deze aflevering 'Kennismakers' weet je:

  • dat hersenen uit 86 miljard cellen bestaan;
  • dat onze hersenen een opslagcapaciteit hebben van meer dan 1 petabyte; hiermee kunnen we 4,7 boeken of films die 14 jaar duren onthouden en begrijpen;
  • dat we dagelijks 35.000 beslissingen nemen maar dat we maar 750 keuzes bewust maken;
  • dat ons oerbrein ervoor zorgt dat we zo dol zijn op vet en suiker;
  • dat we zo zijn geprogrammeerd dat we gelukshormonen vrijgeven telkens als we calorierijk eten;
  • dat ons oerbrein er geen rekening mee houdt dat de wereld is veranderd;
  • dat de mens een kuddedier is en dat dat evolutionair te verklaren is, en dat groepsdruk heel erg sterk is;
  • dat stress de werking van de hersenen verandert en dat ons oerbrein dan nog meer de touwtjes in handen neemt
  • hoe je stress kunt aanpakken!;
  • dat iedereen zijn redelijkheid en gezonde verstand overschat;
  • en last not but least: waarom in het publiek van de aflevering 'Kennismakers' 75 mensen zitten die geen schoenen aan hebben....

 

Meer afleveringen bekijken van 'Kennismakers' of andere video's en podcast? Deze vind je op de website van de Universiteit van Vlaanderen.

 

p.s.

  • Wil de mijn blogs volgen? Abonneer je op mijn 'nieuwsbrief' en je krijgt een seintje als een nieuwe blog live staat. (Tip: zet info@goedevoornemensvolhouden.nl in je contactenlijst zodat de nieuwsbrief niet in je spammap terechtkomt) 
  • Als je hieronder een reactie plaatst, is je e-mailadres niet zichtbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.